Általános tájékoztató

Kívánságra elkészítjük megrendelt makettjét! Családi ház, vasúti épületek, üzlet, benzinkút, parasztház, üzlet, vendéglő, szobrok, kiegészítők stb. 

Amit kérünk:

Fényképek, szabadkézi rajz vagy tervek a főbb méretekkel. Ha ezen kívül 2D-s vagy 3D-s számítógépes terv is rendelkezésre, az további segítséget jelent. Az ilyen 2D/3D tervek csak segítik a munkát, a mi tervezési fázisunkat nem biztos, hogy teljes mértékben kiváltják, mert legtöbb esetben nincs az adott test falának kellő vastagsága, illesztési hézagok hiányoznak stb., de ezt természetesen kisebb munka javítani, mint a semmiből megrajzolni.

Az elkészült modelleket építőkészletben adjuk át! Igény esetén tudunk javasolni az összeállításban jártas külsős szakembert.

Alkalmazott technológiák, tudnivalók:

Termékeinket kétféle 3D-nyomtatási technológiával készítjük. Az egyik a szálhúzásos, amely vékony szálakból építi fel a kívánt tárgyat. Anyagában színezett PLA-műanyaggal dolgozunk. Ez a műanyag szép felületet ad, viszonylag könnyen kezelhető, festhető, szobahőmérsékleten, beltérben célszerű használni, mert 50-55 Celsius fok fölött lágyul. Azt erős napfénytől, hőtől védeni kell. A másik az SLA-technológia, mely ultraibolya fény hatására polimerizálódó műgyantával dolgozik. Ez az anyag is hasonló hőmérsékletet „szeret”. Az adott tárgy formája és az elérendő felbontás határozza meg, melyiket célszerű használni. A műgyantással lehet a legfinomabb részletgazdagságot megkapni, de a gyanta ára és a nyomtatási költség jóval magasabb, mint a szálhúzásos esetén. Az anyagokról és a festésről az általános útmutatónkban lehet többet olvasni. Honlapunkon megtalálhatóak a termékeink/referenciáink, jó minőségű, nagyméretű közelképekkel, melyeken láthatóak, milyen minőséget tudunk biztosítani és milyen az anyagok felülete.

Termékeink szállítása:

Az összeépített makettek sok apró részből állnak össze. Az adott makettnek a legnagyobb stabilitása készre épített állapotban van. Szétszedhető makettet nem készítünk, mert később csak gond lesz belőle, ragasztások elengednek stb. Autóval szállítani csak körültekintéssel szabad! Csomagtartóba NE tegyék (ott a legnagyobb a rázkódás), az utastérben legyen elhelyezve, hogy a lehető legkisebb „ütéseket kapja”. Nyáron óvni kell a járműben kialakuló hatalmas hőtől. Szélvédő alá nem szabad tenni, napon hagyott járműben ne maradjanak bent termékeink! Lehetőség szerint minél kevesebb szállítás legyen, egyszer kerüljön a helyére a makett és többször ne legyenek mozgatva.

Bérnyomtatás:

Bérnyomtatást is vállalunk, de tudni kell, hogy sajnos a „hozott” fájlok a legtöbbször nem alkalmasak közvetlen nyomtatásra: hibásak vagy nem a megfelelő nyomtatási technológiára készültek. Ezeket át kell alakítani.

A munka során keletkező adatok:

Fájlokat, nyomtatással kapcsolatos adatokat alapesetben nem adunk ki. Ha valaki a fájlokat meg szeretné vásárolni, az külön megbeszélés tárgyát képezi.

A munka menete:

Először át kell gondolnunk, milyen szerkezetben, hány darabból épüljön fel a makett. Erre azért van szükség, hogy egyrészt gyártható legyen megfelelő minőségben, másrészt viszonylag könnyen összerakható is legyen. Segít, ha minél több képet, rajzot, méretet kapunk még a munka megkezdése előtt. 

A munka két részből áll: tervezés és gyártás. Sok esetben a tervezésért nem számítunk fel semmit, csak a gyártásért, például sok épületmakettnél, egyszerűbb formájú tárgyaknál. Ebben az esetben egy árat számolunk, ennyit kell fizetni a kért munkáért.

Bonyolult formák, pl. szobrok, járművek stb. tervezése hosszú időt vesz igénybe, ezeket nem tudjuk ingyen elvégezni. Sokszor külsős szakember segítségét is igénybe kell venni, ebben az esetben a tervezés árát vele kell megbeszélni, neki kell fizetni. Az ilyen bonyolult formák nyomtatásának az árát előre nem is tudjuk kiszámolni, csak hozzávetőleges összeget adunk meg. Pontos árat akkor mondunk, ha elkészültek a nyomtatási fájlok. A terveket a kívánt nyomtatáshoz kell optimalizálni.

Végig a munka során kapcsolatban állunk a megrendelővel. Először pontosan meg kell fogalmazni a feladatot, utána pedig többször küldünk képeket a tervezés állásáról, ha valamin változtatni kell, időben lehetőség legyen rá. Ha a legvégén derülne ki, hogy valami nem megfelelő, akkor már csak nagy munkával tudnánk módosítani, ezt mindenképpen el kell kerülni. Összetett tárgyaknál, vagy ahol pontos illeszkedés kell, a felületen finom részletek vannak, próbanyomtatásra is szükség lehet, aminek eredményeképpen lehet, hogy változtatni kell a terven. 

Egyedi rendeléseknél a munkát akkor tudjuk megkezdeni, ha beérkezett hozzánk az ára. Ha a tervezésért is kérünk pénzt, először azt kell kifizetni, a gyártás költségét pedig közvetlenül a gyártás megkezdése előtt kérjük. Az elkészítés idejét előzetesen megbecsüljük, igyekszünk is tartani. Van, amikor korábban elkészül, de csúszhatunk is, például akkor, ha a tervezéskor derül ki, hogy hiányzik valamiről fénykép, méret. Egy átlagos családi ház makettjének elkészítési ideje kb. 1,5-2 hónap, egy jármű tervei fél, vagy egy évig is készülhetnek.

Ha elkészült a rendelés, az ellenőrzés és az összepróbálás következik, mert legtöbb termékünk több darabból készül. Ha kértek összeállítást, festést, azt is elvégezzük, utána adjuk át.

Mivel egyedi tervezésről-gyártásról van szó, az ajánlat elfogadásával egyidejűleg a megrendelő lemond az elállási jogáról. Csak abban az esetben fizetjük vissza összeget, ha saját hibánkból nem tudjuk teljesíteni a rendelést.